• Facebook
  • Contact
  • Cariere
  • Newsletter
  • Harta site
  • Rss
Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice

BSEC

 

Prin semnarea la 25 iunie 1992 a Declarației Summit-ului și Declarației de la Bosfor de către șefii de stat și de guvern din unsprezece țări: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Rusia, Turcia și Ucraina, a fost înființată Organizația de Cooperare Economică a Mării Negre (OCEMN).

Odată cu intrarea în vigoarela la 1 mai 1999 a Cartei OCEMN, organizația a căpătat identitate juridică internațională cu drepturi economice depline.

În aprilie 2004 Serbia și Muntenegru adereă la OCEMN.

OCEMN acoperă o regiune de aproximativ 20 de milioane de kilometri patrați cu 350 demilioane de locuitori și cu o capacitate de comerț exterior de peste300 miliarde USD anual. Ca mărime, după regiunea Golfului Persic, regiunea OCEMN este a doua sursă de petrol și gaze naturale, precum și de bogate rezerve de minerale și metale.

Sediul OCEMN-Secretariatul Interna
țional Permanent al Organizației de Cooperare Economică a Mării Negre (OCEMN PERMIS) se află în Istanbul și a fost înființat în martie 1994.

Domeniile de cooperare din cadrul OCEMN:

-       Agricultură

-       Finanțe-Bănci

-       Combaterea criminalității

-       Cultură

-       Domeniul vamal

-       Asistentă de urgență

-       Educație

-       Energie

-       Protecția mediului

-       Schimb de baze de date și informații în domeniul statistic

-       Sănătate și Farmaceutică

-       Tehnologia informației și Comunicații

-       Practici de bună guvernare

-       Știință și Tehnologie

-       IMM-uri

-       Turism

-       Comerț și Dezvoltare economică

-       Transport

Activitățile specifice fiecărui domeniu de cooperare se desfășoară în cadrul grupurilor de lucru alcătuite din câte doi reprezentanți din fiecare stat membru, iar coordonarea activității este asigurată pe perioade de câte doi ani de către reprezentantul unui stat membru. Întâlnirile de lucru ale grupului se desfășoară de regula anual.

Pentru perioada iulie 2012 – iulie 2014 țara coordonatoare a Grupului de Lucru pentru Cooperare Științifică și Tehnologică este Turcia.

Principalele obiectivele ale Grupului de Lucru pentru Cooperare în domeniul Științei și Tehnologiei sunt:

-       Promovarea cooperării regionale în domeniul S&T;

-       Derularea de proiecte comune de cercetare și programe de valorificare eficientă a potențialului științific și tehnologic;

-       Integrarea în programele și proiectele europene (Programul Cadru 7) și dezvoltarea cooperării cu alte organizații stiințifice internaționale.

Modificat la: 2012-09-04 12:07:00